#Histoire - Belgique

Miet Pauw, een verzetsvrouw vermoord

Maria Verhoeven baat tijdens de oorlog een textielwinkeltje uit op het Oosteinde, in het centrum van Baarle-Hertog. Maar ‘Miet Pauw’, zoals ze beter bekend staat, doet meer dan alleen garen en stof verkopen...

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielp Miet al Belgische vluchtelingen ontsnappen naar het neutrale Nederland. Nu komt ze weer in verzet. Jongemannen die aan de verplichte arbeid in Duitsland willen ontsnappen, helpt ze aan een schuiladres. Ook ondergedoken Joden of neergestorte Britse en Amerikaanse piloten kunnen bij haar terecht voor hulp. Zo is ze een belangrijke schakel in een netwerk dat vluchtelingen van Nederland naar België en Frankrijk smokkelt.

Weinig dorpsbewoners weten dat Miet Pauw in het verzet zit. Zelfs de meeste van haar acht kinderen houdt ze in het ongewisse. Wanneer zoon Fons op een dag Engelstalige graffiti op hun toilet ziet, zegt moeder Pauw droogweg dat de smokkelaars die in de winkel komen niet goed Nederlands kunnen schrijven!

Verraden

De laatste oorlogsweken zijn fataal voor Miet. Ze weet niet dat de Duitsers haar ontsnappingsnetwerk al een tijdje hebben geïnfiltreerd. Nu de geallieerden naderen, besluiten ze om het netwerk op te rollen. Op 9 september 1944 vallen soldaten haar winkel binnen. Ze arresteren zowel Miet als Geert Gerritsen en Adriaan Van Gestel, Nederlandse marechaussees die ook in de ontsnappingslijn actief zijn en bij haar ondergedoken zitten. De drie worden afgevoerd naar Breda. Daar executeren de Duitsers hen de volgende ochtend.

Toeristische informatie

www.baarle-hertog.be, www.kempen.be

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Photos