#Histoire - Belgique

De slag om Monday city

Op 29 september 1944 trekt de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie op naar Merksplas-Kolonie. Die plaats staat op de militaire kaarten aangeduid als Dépôt de mendicité. De Polar Bears, zo genoemd omdat ze een deel van de oorlog in IJsland hebben verbleven, verbasteren die Franse naam tot Monday city. Ze denken dat het om een soort ziekenhuis gaat.

Op 29 september 1944 trekt de Britse 49steWest Riding Infanteriedivisie op naar Merksplas-Kolonie. Die plaats staat op de militaire kaarten aangeduid als Dépôt de mendicité. De Polar Bears, zo genoemd omdat ze een deel van de oorlog in IJsland hebben verbleven, verbasteren die Franse naam tot Monday city. Ze denken dat het om een soort ziekenhuis gaat.

Monday city is zwaar versterkt. Tientallen Duitse soldaten verschansen zich achter de wal en de gracht die de Kolonie omringen. Toch besluiten de Britten om geen artillerie te gebruiken. Ze willen de ‘patiënten’ van de kolonie sparen.

Een korporaal beslist de strijd

Het offensief van de Polar Bears loopt al snel vast op de stugge Duitse verdediging. Maar met een gewaagde actie zorgt korporaal John Harper voor een doorbraak. Onder moordend vuur leidt hij een groepje soldaten naar de ringwal. De bres die hij slaat, maakt een verdere opmars mogelijk.

Toch duurt de slag nog uren. Er spelen zich gruwelijke taferelen af. Een Duits soldaat schiet een Brit in de rug. Zijn kameraden nemen wraak door de Duitser dood te slaan met hun geweerkolven. Pas wanneer geallieerde tanks opduiken, is de strijd gestreden. In de late namiddag is de Kolonie veroverd.

De Britten en de Duitsers tellen tientallen doden. Onder hen is ook John Harper. Voor zijn actie krijgt hij postuum het Victoria Cross, de belangrijkste Britse militaire medaille. In 2004 krijgt hij ook een monument op de Kolonie.

Tourist information

www.merksplas.be, www.kempen.be

Photos