#Histoire - Belgique

Soldaten en verpleegsters in het kasteel

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog nemen de Duitsers hun intrek in het kasteel van de graven de Renesse. In 1941 vernielen Britse bommen een deel van de linkervleugel.

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog nemen de Duitsers hun intrek in het kasteel van de graven de Renesse. In 1941 vernielen Britse bommen een deel van de linkervleugel.

Lucky Lady

In de zomer van 1943 verstoppen inwoners van Oostmalle Chester Beasley in de ijskelder in het park van het kasteel. Hij was de staartschutter van de Amerikaanse B-17-bommenwerper Lucky Lady. Na één nacht geeft hij zich over aan de Duitsers.

Chester maakte deel uit van een groot Amerikaans offensief tegen de munitiefabrieken in Schweinfurt alsook van een offensief tegen de vliegtuigfabrieken van Messerschmitt in Regensburg. Een eerste vloot vertrekt op 17 augustus 1943 in de voormiddag en wordt in de Kempen aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen. De Amerikanen veranderen daarop hun vliegroute. In de namiddag vertrekt een tweede aanvalsmacht. Zij veranderen hun vliegroute niet en verliezen daardoor tientallen toestellen, waaronder Lucky Lady. Acht bemanningsleden kunnen zich redden met hun parachutes. Piloot Weldon L. Simpson verlaat als laatste het vliegtuig en valt te pletter.

Britse verpleegsters

Na de bevrijding van Malle op 23 september 1944 worden er in het kasteel gewonde Britse en Canadese soldaten geopereerd en verzorgd. Het is een tijdelijk en snel opgezet militair ziekenhuis met ziekenzalen en operatiezalen. Kasteel en park doen ook dienst als opslagplaats voor het Rode Kruis.

Britse verpleegsters en Rode Kruishelpsters staan in voor de verzorging van gewonde soldaten en burgers. Enkele soldaten sterven in het kasteel. Ze worden nabij de ijskelder begraven. Na enkele weken doeken de geallieerden dit tijdelijk veldhospitaal weer op.

Toeristische informatie

Fietsroutes

Toerisme Provincie Antwerpen heeft bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk gemaakt. Fiets en wandel langs de plaatsen waar het allemaal gebeurde, bijvoorbeeld monumenten, militaire begraafplaatsen en crash-sites. Ga voor de bevrijdingsroutes naar fietsroutes.provincieantwerpen.be

Photos